Co je to espresso?

Espresso je káva původem z Itálie, která je známá po to, jak velmi silná je. Podává se v malém množství, buď samostatné, nebo s přidává do spousty jiných nápojů. Jeho konzistence je silná a hustá. Jak se espresso vyrábí? Vyrábí se protlačením horké vody přes mletou kávu pomocí přístroje na espresso. Na povrchu se vytvoří zpravidla crema – malá vrstvička pěny, která ještě doplňuje bohatou chuť espressa. Oproti jiným druhům kávy jsou chutě espressa velmi silné. V chuti pocítíte hořké tóny, lehce nasládlé a také kyselé. Každé espresso může chutnat trochu jinak, záleží totiž na tom, jakým způsobem byla káva, z které je vyrobeno pražena.

espresso

A jak správně espresso podávat? V kavárně vám ho vždy dají do speciálních šálků, které jsou na espresso určené. Jsou velmi malé. Pokud si chcete espresso připravit doma a mít své vlastní hrníčky a šálky na tento nápoj, doporučujeme hrnky na espresso Sklenenyshop.cz. Jak už jsme zmínili, z espressa se vyrábí i další nápoje, které si můžete vychutnat třeba v prostředí kavárny. Velmi oblíbené je lungo, které se vyrábí stejně jako espresso, jen se přidá dvojité množství vody. Dále se třeba používá k výrobě tradičního café latte, kde se použije dvojité espresso a horké mléko, nebo cappuccin, kdy se navrství jedna porce espressa, horké mléko a pořádná porce pěny.

kávovar

Jak se espresso správně pije? Nenechte se zmást tím, že je espressa tak malé množství. Tato káva rozhodně není určena k tomu, abyste ji vypili na jeden zátah, jako nějakého panáka v baru. Naopak, espresso by se mělo pomalu popíjet, abyste si mohli plně vychutnat jeho sytou, intenzivní chuť. Většina milovníků kávy si vychutnává espresso jen tak, ale pokud je na vás chuť příliš silná, lze přidat cukr či jiné sladidlo, aby se chuť trochu zjemnila. V kavárnách dostanete k espressu často sklenici vody a nějakou malou sladkou sušenku na vyrovnání chutí.